Er en elcykel mon noget for dig? Bliv klogere her

Elcykler har taget de danske cykelstier med storm. De er effektive at komme rundt med, de sørger for, at du ikke sveder, når du kommer frem, og de kan benyttes af folk, som generelt ikke har lyst til at cykle på grund af bakker, distance og så videre.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at elcyklerne i løbet af et par år er blevet en større del af cykelindustrien og i cykelbutikkerne. De er ganske enkelt blevet så gode og veludviklede, at alle sagtens kan eje sådan en.

Skulle du være interesseret i at lære disse elcykler bedre at kende, så er du kommet til det rette sted. Herunder kan du læse mere omkring forskellen på cykler med batteri og elmotor, samt hvad du ellers skal kigge nærmere efter, når du står ved forhandleren.

Ligeledes kan du med fordel klikke dig videre via linket her, som giver dig en stor og grundig test og anmeldelse af nogle af markedets bedste produkter.

Cykler med elmotorer

Der er generelt to former for elcykler i butikkerne. Forskellen er, hvilken måde de blevet drevet på. Den første, vi kigger nærmere på, er derfor cyklen med elmotor.

Her er det motoren, som kører på el, som driver cyklens fremgang. Her vil du blive bekendt med brugen af watt, som er cyklens driftseffekt. Den watteffekt, som cyklen bliver skiltet med at have, er dog gennemsnitlig, så derfor vil den også kunne have spidsbelastninger på højere ydeniveau. Dette får dig op ad bakkerne.

Helt generelt er der stor forskel på elmotorernes evner på de forskellige cykler, så netop her kræver det, at du er opmærksom på, hvad du, dine cykelture og dine cykelstier har behov for, og om cyklen kan leve op til dette.

Cykler drevet af batteri

Den anden form for elcykel er drevet med et batteri. Blandt batterierne er der helt generelt tre slags:

  • Lithiumion, også kaldet Li-ion
  • Lithiumpolumer, også kaldet LiPo
  • Nikkel-cadmium-batteriet (mest hos ældre cykler)

Forskellen på lithiumbatterierne og det ældre nikkel-cadmium-batteri er, at sidstnævnte hurtigere mister kapaciteten og ikke er velegnet til at ”sjatlade”. Sjatladning kan dog sagtens benyttes ved de nye og stærke lithiumbatterier, så vær opmærksom på dette. De lader desuden også meget hurtigere, og en fuld opladning tager 4-5 timer.

Sidste ting at holde øje med omkring batterierne på cyklen er, at jo højere angivet amperetimer (Ah), desto længere vil din cykel kunne køre uden en opladning.

Normalt ligger disse mellem 9 og 10 Ah, hvilket svarer til 25 og 30 kilometers distance, hvis du benytter dig af den fulde effekt fra motoren. Træder du også selv og kører med sparsommeligt batteriforbrug, så fordobles denne distance.

el cykel

Hvad er dine behov? Overvej terræn, fart, distance og din egen ydeevne

Når du vælger din kommende elcykel, så er det vigtigt at vurdere flere forskellige ting. Disse ting, som du bør vurdere, er baseret på måden, hvorpå du cykler.

Kører du langt skal du kigge efter de mere kraftfulde cykler. Men dette afhænger naturligvis også af, hvor meget du selv har lyst til at træde i pedalerne.

Ligeledes bør du vurdere, hvilket terræn du ofte cykler i. Er der mange bakker, så har dette også noget at sige, hvis du vil være sikker på, at du kommer hele vejen frem. Dette indbefatter selvfølgelig også, at du bør overveje, hvor lange distancer du cykler ad gangen.

Jo længere du cykler, og jo mindre du træder, jo mere skal din elcykel være i stand til at yde. Derfor er det også værd at huske, at hvis du bare skal et par kilometer ind til byen, så betyder det også, at du ikke kræver så meget af elcyklen.