Guide til køb af styrthjelm

Hvilken motorcykel styrthjelm bør jeg købe?

Hvis du aldrig før har købt en styrthjelm - eller hvis du bare ikke er sikker på, hvad man kan få på markedet nu om dage - er du kommet til det rette sted. Her er vores hurtige vejledning til, hvilken type hjelm, du bør vælge, sammen med praktiske forslag om de bedste hjelme på markedet i dag. På den måde ender du med en sikker og fornuftig hjelm, der passer til dit dig.

Den første hjelm vi skal kigge på er fullface hjelmen.

Fullface hjelm

Hvis du ikke er sikker på, hvad du skal købe, men gerne vil have noget, der beskytter hovedet og holder vinden og regnen ude, så behøver du ikke at gå længere end en god gammeldags full face hjelm.

Og hvis du lige er begyndt at køre eller skal købe hjelm for første gang, anbefaler vi, at du vælger en fullface hjelm.

Du ved godt, hvad en full face hjelm er, ikke? Den omslutter hovedet helt og beskytter det, og den har et stort, klart visir, man kan trække ned for at holde vinden, regnen og skidtet ude af ansigtet.

Men det er selvfølgelig ikke det eneste, der betyder noget. Visiret må jo ikke få kondens, når det er lukket - og hjelmen skal helst være behagelig og nem at bruge.

Hvilket betyder, at du om muligt bør købe en full face hjelm med et Pinlock (dugfrit visir) og en hjelm, der har en god behagelig inderside, der er aftagelig/vaskbar, og som sikkert har en mikrometrisk hagerem (fordi de er de letteste at bruge). Du vil sandsynligvis heller ikke være interesseret i at betale ret meget.

Fullface styrthjelme.

Modulære hjelme også kaldet flip-up hjelme

Caberg Duke flip-up styrthjelme.

Flip up hjelme har en hagebeskytter og et visir, der kan skubbes op, så man kan se ansigtet. Sommetider kaldes de også modulære eller systemhjelme, men det kan være ret forvirrende, fordi modulære og systemhjelme også kan henvise til andre slags hjelme.

Det kan være meget praktisk at kunne flytte hagebeskytteren af vejen. Og hvis hjelmen er dobbelt-autoriseret (hvilket vil sige, at man kan bruge den full face eller som en open face hjelm), er det rent faktisk lovligt at køre rundt med hagebeskytteren oppe.

Hvis du har til hensigt at køre rundt med hagebeskytteren oppe, anbefaler vi dog at købe en dobbelt-autoriseret hjelm, hvor beskytteren flyttes den rigtige vej rundt til baghovedet af sikkerhedsgrunde.

Modulære hjelme er generelt lidt tungere og måske lidt mindre sikre end deres full face modstykker - men på trods af det, er de meget alsidige og virkelig populære.

Adventurehjelme

Adventurehjelmen er on-/offroad hjelme, der er beregnet til brug hvor som helst. De fleste virker bedst på asfalteret vej og virker som rigtig gode fullface hjelme - men hvis du tager dem offroad, kan du som regel fjerne visiret, tage beskyttelsesbriller på og så er du klar. De fleste har også ting som solvisir og vaskbare filtre.

Mange adventurehjelme er i forvejen baseret på motocrosshjelme, så du til en vis grad får det bedste fra begge verdener, skønt du, hvis du er tilbøjelig til at blive på vejen, sikkert vil være bedre tjent med en normal hjelm, da adventurehjelme kan være lidt mere støjende, og designet kan forårsage en smule mere hjelmløft eller vindslag, når der køres.

De fleste har ikke visirer, men har i stedet plads til beskyttelsesbriller. De fås også med solvisirer, brystbeskyttelse (for at beskytte mod skidt, der bliver kastet bagud af andre motorcykler) og ting som vaskbare filtre til hage aftrækket.

De er ikke rigtig egnet til vejkørsel - med mindre du er en enorm fan af terræncykler og virkelig gerne vil have, at alle ved det! Men hvis du skal køre terræn, kan det godt anbefales at kigge på disse motocross hjelme…

Vi anbefaler ikke rigtig åbne pilot hjelme i dag - mest fordi de i deres natur er mindre sikre end fullface hjelme. Desuden vil folk, der er interesseret at holde deres ansigt intakt, når de kører på motorcykel, men som godt kan lide den frihed man har med en open face, som regel vælge en flip up hjelm, så de kan få det bedste fra begge verdener. Se hele vores udvalg af styrthjelme her.

Nedenfor ses, hvordan nogle enduro eller offroad hjelme kan bruges.

Caberg Xtrace Lux 2 adventure styrthjelme.
Caberg Xtrace Lux 2 configurations.